بازار؛ گروه بین الملل: مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا روز گذشته به میزبانی عمان برگزار شد. در این گفتوگوها که با وساطت عمان انجام شد، «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و «استیو ویتکاف» نماینده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور خاورمیانه، در فضایی سازنده و مبتنی بر احترام متقابل مواضع دولتهای متبوع خود راجع به موضوعات مرتبط با برنامه هستهای صلحآمیز ایران و رفع تحریمهای غیرقانونی علیه ایران را از طریق وزیر امور خارجه عمان تبادل کردند.
«سید عباس عراقچی»، وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به برگزاری دور اول گفتگوهای غیرمستقیم با هیئت مذاکره کننده آمریکایی گفت: حدود دو ساعت و نیم گفتگوهای غیر مستقیم را به همت و زحمت وزیرخارجه عمان داشتیم. میان دو هیئت در حال رفت و آمد بودند و حدود ۴ بار این رفت و آمد انجام شد. به عنوان جلسه اول جلسه سازندهای بود و در محیط آرام و محترمانه انجام شد. شنبه آینده دور دوم برگزار میشود.
کاخ سفید نیز در خصوص مذاکرات غیرمستقیم میان نمایندگانی از ایران و آمریکا در عمان اعلام کرد: مذاکرات با ایران بسیار مثبت و سازنده بود.
در بیانیه صادره از سوی کاخ سفید در این خصوص آمده است: ویتکاف (نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا در امور غرب آسیا) به عراقچی اطمینان داد که دستوراتی از ترامپ دریافت کرده است تا در صورت امکان، اختلافات دو کشور را از طریق گفتگو و دیپلماسی حل کند. این مسائل بسیار پیچیده هستند و ارتباط امروز ویتکاف فرستاده ویژه گامی رو به جلو برای دستیابی به یک نتیجه دوجانبه سودمند بود. طرفین توافق کردند که شنبه آینده دوباره با هم دیدار کنند.
خبرنگار بازار در گفتگو با «رابرت شاپیرو» استاد دانشگاه کلمبیا آمریکا به این موضوع پرداخته است که در ادامه می آید.
وی نویسنده کتابهای «پنجاه سال روند در اولویتهای سیاست آمریکاییها»، «سیاستمدارها نگران نیستند: دستکاری سیاسی و از دست دادن پاسخدهی دموکراتیک»، «راهنمای افکار عمومی آمریکا و رسانههای آکسفورد» و «فروش ترس: ضد تروریسم، رسانهها و افکار عمومی» است.
*مذاکرات هسته ای بین ایران و ایالات متحده آمریکا امروز شنبه در عمان آغاز شد. «عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران و «بدر البوسعیدی» وزیر امور خارجه عمان بعد از پایان مذاکرات از فضای سازنده و مثبت مذاکرات خبر دادند. ارزیابی شما از اولین دور مذاکرات چیست و آیا می توان به کاهش تحریم ها علیه ایران توسط آمریکا امیدوار بود؟
مذاکرات ایران و امریکا در عمان تا اینجا خیلی خوب پیش میرود. ترامپ تنها در صورتی تحریمها را کاهش میدهد که ایران به طور کامل به محدودیتهای برنامه هستهای خود پایبند باشد. وی میداند که ایران در موقعیت ضعیفی قرار دارد و تهدید تلاش مشترک آمریکا و اسرائیل برای نابودی سایتهای هستهای مرتبط ایران وجود دارد.
ترامپ تنها در صورتی تحریمها را کاهش میدهد که ایران به طور کامل به محدودیتهای برنامه هستهای خود پایبند باشد
* «استیو ویتکاف» نماینده دولت ترامپ در مذاکرات با ایران به NBC درباره مذاکرات خود با ایران گفت: ما یک گفتگو بسیار مثبت و سازنده داشتیم و مذاکرات با ایران در تاریخ ۱۹ آوریل ادامه خواهد یافت. با توجه به اظهارات مقامات ایرانی و آمریکایی دور بعدی مذاکرات چگونه خواهد بود و آیا طرفین می توانند در کوتاه ترین زمان ممکن به توافق دست یابند؟
ایالات متحده آمریکا به شدت اهداف خود را دنبال خواهد کرد و انتظار دارد که ایران به آنها پایبند باشد. در عوض، ایالات متحده باید تحریمها را به طور قابل توجهی لغو کند. ترامپ در اینجا به دنبال یک «برد» است و به نظر من در لغو تحریمها منصفانه عمل خواهد کرد.
*انتخاب استیو ویتکاف از سوی دولت ترامپ که بر محدود کردن برنامه هستهای ایران تأکید دارد، می تواند به نتیجه رسیدن مذاکرات کمک نماید زیرا انهدام کامل برنامه هسته ای ایران خواسته ای است که تهران نخواهد پذیرفت. ارزیابی شما چیست؟
من فکر میکنم میتوان بدون نابودی کامل برنامه هستهای ایران به توافق رسید. اگر ترامپ ایران را به عنوان کشوری که با حسن نیت مذاکره نمیکند ببیند و ایالات متحده/اسرائیل به سایتهای هستهای مرتبط ایران حمله کنند، این نابودی ممکن است نزدیکترین اتفاق باشد.
اگر طرفین حسن نیت داشته باشند میتوانند بدون نابودی کامل برنامه هستهای ایران به توافق برسند
*اظهارات اخیر «مسعود پزشکیان»، رئیس جمهور ایران مبنی بر اینکه «مقام معظم رهبری با سرمایهگذار آمریکایی هیچگونه مخالفتی ندارند» در آستانه احتمال ازسرگیری مذاکرات با آمریکا، موجی از تحلیلها درباره بازگشت آمریکا به صحنه سرمایهگذاری در ایران به راه انداخته است. با توجه به شرایط خاص ژئوپلیتیکی منطقه، اهمیت بازیگران اقتصادی جهانی و نیاز اقتصاد ایران به سرمایه و فناوری، این موضوع را چگونه ارزیابی می کنید؟
با ترامپ هر چیزی ممکن است -- اما همیشه غیرقابل پیشبینی. اما برای اینکه روابط تجاری و سرمایه گذاری میان ایران و امریکا آغاز شود، ایران باید برنامه هستهای خود را به طور قابل توجهی محدود کند و این امر مستلزم نظارت دقیق بازرسان معتبر و پایبندی کامل ایران به هرگونه توافق است. اما احتمال وقوع این اتفاق بسیار کم است مگر اینکه ایران حاضر به امتیاز دهی زیادی باشد.